Quan l’educació és més enllà de les quatre parets d’una aula

9 març, 2018
Elena Rovira

Hem sentit el pols de l’empoderament de les persones quan s’articulen projectes d’acció comunitària en barris i ciutats. Però, quan es pivota sota criteris d’educació, què implica? Com s’articulen experiències d’educació comunitària que preveu, d’entrada, una dedicació més enllà de l’horari reglat dels centres educatius? Qui les lidera? Quin impacte tenen sobre infants i joves? És un potencial per a l’èxit educatiu? Tenim un primer mapa d’experiències en educació comunitària de Barcelona que dóna algunes respostes.

El grup de recerca Educació, Comunitat i Família- ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci d’Educació, la FAPAC, el CJB, Rosa Sensat, la Federació d’Educació de Comissions Obreres i el CEESC ha impulsat el primer Mapa d’Educació Comunitària a la ciutat.

Et convidem a fer-ne ús per conèixer aquestes experiències!

Veure aquí el MAPA d’Educació Comunitària i veure les experiències recollides dividides per districtes.

Del projecte de recollida també s’ha elaborat un informe , on desgranem els diferents tipus d’experiències d’educació comunitària, si es tracten de projectes puntuals o trenats en clau de procés; per a una duració determinada o que s’alimenten any rere any i es van fent grans; si participen mestres del centre o impliquen a d’altres de fora, o fan participar o coliderar a AMPES, a entitats, serveis del barri … Tots ells, tenen un impacte sobre l’alumnat i influencien en l’èxit educatiu. Un èxit que no es mesura únicament amb el curricular, sinó també amb aspectes intangibles difícils d’avaluar que els ofereix altres coneixements i competències importants per a les seves futures vides: el creixement personal i en valors com la solidaritat, el respecte, el compromís, l’afany de superació, afrontar nous reptes, no tenir por al fracàs … Això sí, les hores de dedicació per implementar aquestes experiències les trobarem sovint en hores de voluntariat. Tot i que unànimement consideren que l’esforç paga la pena!


Esperem que aquest 2018 es puguin sumar més experiències i aprofundir en la recerca.